Menu

De interesse in vastgoed na corona

op in de categorie Vastgoed.

“Mensen hebben tijd gehad om hun huiswerk te maken”

De lockdown heeft een kunstmatige schaarste gecreëerd op de vastgoedmarkt. Wachtlijsten en virtuele rondleidingen zijn het nieuwe normaal.

Vastgoedmakelaars organiseren opnieuw huisbezoeken en mogen ook weer nieuwe dossiers opstarten. “Tijdens de lockdown waren al onze activiteiten geschort, terwijl de aanvragen bleven komen. Sinds de heropstart is het alle hens aan dek om de berg achterstallige huisbezoeken weg te werken.”

Hoe verloopt een huisbezoek?

Volgens het draaiboek voor huisbezoeken zijn maximaal twee bezoekers toegelaten per keer, worden mondmaskers sterk aanbevolen en mag men als bezoeker niets aanraken. De makelaar opent alle deuren, ramen of kasten en na ieder bezoek moeten alle klinken gereinigd worden. Er moet dus altijd voldoende tijd voorzien worden tussen twee afspraken. Tijdens het plaatsbezoek verlaten de bewoners bij voorkeur het huis en moet de sociale afstand altijd gerespecteerd worden.

Kan een bezoek ter plaatse vervangen worden door een virtuele rondleiding?

Virtuele plaatsbezoeken winnen sterk aan belang, maar kunnen een fysieke rondleiding niet volledig vervangen. Niemand koopt een woning zonder ze gezien te hebben. Sommige vastgoedkantoren zetten nu wel extra in op virtuele rondleidingen vooraf. Heeft de klant daarna nog altijd interesse, dan organiseren wij een bezoek ter plaatse. 

Doet de drukte op de vastgoedmarkt de woningprijzen stijgen?

“De lockdown heeft een kunstmatige schaarste gecreëerd. Voor populaire panden in de prijsklasse tot 400 000 euro is de druk om te kopen nog groter dan normaal. Mensen hebben tijd gehad om hun huiswerk te maken en beslissen nu sneller.”

Als meerdere kopers interesse hebben, kan de verleiding groot zijn om een zogenaamde ‘bieding onder gesloten omslag’ te organiseren. Wettelijk is dit toegelaten als de biedingsprocedure correct en transparant georganiseerd wordt. Los daarvan kan je als kandidaat- koper ook op eigen initiatief een bod uitbrengen, bijvoorbeeld via e-mail. Maar denk goed na, want zo’n bod is altijd bindend.

“De huidige koopstress heeft niets te maken met een oververhitting van de markt, maar is een tijdelijk fenomeen, veroorzaakt door de lockdown. De volgende weken zal de markt verder normaliseren.”

Welke woningtypes zijn momenteel het meest in trek?

“Instapklare gezinswoningen op een goede locatie blijven gegeerd. Een grote woonoppervlakte en de aanwezigheid van een tuin winnen aan belang, net zoals een ruim terras voor appartementen. Dat is een logisch gevolg van de lockdown.”

Daarnaast zijn ook investeringspanden in trek. “We zien veel belangstelling voor de typische opbrengsteigendommen, maar ook voor nieuwbouw. Mensen beschouwen vastgoed als een waardevaste belegging. Het biedt bescherming tegen inflatie en volatiele beurzen. Ook de “kleinere” investeerders hebben de weg naar vastgoed ontdekt.”

Moeten we fysiek rond de tafel zitten om de aankoopdocumenten te ondertekenen?

Een voorlopige verkoopovereenkomst - zeg maar: het compromis - kan je al enkele jaren digitaal ondertekenen. Dat is door de coronacrisis in een stroomversnelling terechtgekomen. Sinds enkele weken kan je ook een notariële akte vanop afstand ondertekenen. Toch blijft het praktisch gezien nuttig om met alle partijen rond de tafel te gaan zitten. “Als alles achter de rug is, zullen de meeste ondertekeningen weer fysiek gebeuren.”

De interesse in vastgoed na corona

Onze kantoren

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt Altro vastgoed cookies. Ik ga akkoord