Menu

Asbestcertificaat wordt binnenkort verplicht

op in de categorie Vastgoed.

Het asbestcertificaat, dat een asbestinventaris verplicht bij elke verkoop van een woning, komt er straks. Dat heeft Vlaams minister voor Natuur, Klimaat, Omgeving en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) gezegd in De inspecteur op Radio 2.

Asbest, en meer bepaald de blootstelling aan asbestvezels, kan ziektes veroorzaken, zoals mesothelioom (borstvlies- of buikvlieskanker), asbestose, longkanker en strottenhoofdkanker. In heel wat huizen en gebouwen uit de jaren zeventig en tachtig werd asbest nog gebruikt als bouwmateriaal. Het certificaat moet er voor zorgen dat wie een woning met asbest koopt, dat ook weet.

“We vinden dat er werk moet gemaakt worden van de afbouw van asbest, want asbest heeft door de jaren heen te veel slachtoffers gemaakt en we moeten daar als overheid onze verantwoordelijkheid opnemen”, zei minister Van den Heuvel. “Dat gebeurt ook, want het decreet dat de basis legt voor een versnelde asbestafbouw in Vlaanderen is op dit moment in behandeling in het Vlaams parlement en zal na de bespreking daar nog voor de paasvakantie worden goedgekeurd.”

Het bewuste decreet verplicht een asbestinventaris bij elke overdracht van gebouwen met een bouwjaar vroeger dan 2000, en die attesten gaan op termijn deel uitmaken van de woningpas. Binnen enkele weken of maanden, is het verplicht dat bij elke verkoop van een gebouw dit attest wordt uitgereikt, aldus nog minister Van den Heuvel. 

Het is vanzelfsprekend dat de vastgoedadviseurs van Altro Vastgoed de verkopers begeleiden bij de aanvraag van dit nieuwe attest, net zoals we zorgen voor alle wettelijk verplichte documenten. Zo stellen we een waterdicht verkoopdossier op, zonder zorgen voor de verkoper.

Asbestcertificaat wordt binnenkort verplicht

Onze kantoren

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt Altro vastgoed cookies. Ik ga akkoord